8 tipp a környezettudatos étkezéshez  

Egyre több ember számára fontos az egészségtudatos életmód.

Érdemes tudnod, hogy az, amit a tányérodra teszel, nemcsak az egészséges étkezés miatt fontos, hanem azért is, mert ez az egyik olyan tényező, ami a legjobban befolyásolja az ökológiai lábnyomodat.

hc-blog.jpg

Sok zöldség és gyümölcs, kevesebb hús, helyi termékek és alapanyagok, újrahasznosított csomagolás - ez csak néhány tipp ahhoz, hogy ne csak egészségesebb, hanem környezetkímélőbb legyen az étrended. A fenntarthatóság ugyanis nemcsak trend , hanem egy élhetőbb jövő záloga is. Épp ezért összegyűjtöttünk 10 tippet, ami segít, hogy fenntarthatóbb konyhát vezess.

 1. Egyél szezonális zöldséget vagy gyümölcsöt!

A szezonon kívüli, vagy a világ másik tájáról ideérkező egzotikus gyümölcs szállítása sokkal nagyobb környezeti terhelést jelent, mint a helyben termett friss gyümölcsé vagy zöldségé. A szezonális gyümölcs és zöldség ráadásul nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcádat is jobban kíméli.

2. Figyelj oda a csomagolásra!

Kerüld a sokszorosan becsomagolt termékeket, és helyettük keresd azokat, melyek újrahasznosított, vagy visszaváltható csomagolásban kaphatók. Azt ugye már mondani sem kell, hogy a csomagolóanyagokat szelektíven gyűjtsd?

3. Egyél kevesebb húst!

Azt már mindenki tudja, hogy az állattartás (különösen a kérődző állatoké) magas metánkibocsátással jár. Senkit nem akarunk a húsevés teljes elhagyására biztatni, de ha beiktatsz heti egy-két húsmentes napot, vagy a vöröshús helyett szárnyast vagy halat eszel, már tettél egy lépést a fenntarthatóbb jövő érdekében.

4. Válaszd a szabadtartású baromfit!

Ha nem akarsz lemondani a csirkehúsról, válaszd inkább a házi, szabadtartású baromfit, és kerüld a nagyüzemi tartással nevelt szárnyasokat. A szabastartású csirkének ráadásul a húsa és a tojása is finomabb.

5. Egyél több hüvelyest!

A legtöbb hüvelyes kiváló fehérjeforrás, de a hússal ellentétben alacsonyabb az előállításuk környezetre gyakorolt hatása. Kombináld a babot, borsót vagy lencsét keményítőtartalmú élelmiszerekkel (rizs, krumpli, cékla, sárgarépa, stb.), így kiegyensúlyozott és megfelelő fehérjebevitelt biztosíthatsz a szervezeted számára.

6. Legyél tudatos halfogyasztó!

Válaszd a magyar, édesvízi halakat, vagy ha tengeri finomságra vágysz, keresd azokat a fenntartható állományból származó termékeket, melyek MSC (Marine Stewardship Council) vagy ACS (Aquaculture Stewardship Council) jelzéssel vannak ellátva.

7. Ne pazarolj!

Még mindig óriási az ételpazarlás, és ennek nagy része a háztartásokból származik.  A kidobott étel nemcsak energiapazarlás, hanem pénzkidobás is. Próbáld meg az étel minden ehető részét feldolgozni, vagy a maradékokból új ételt kreálni, és ezzel a háztartási hulladék mennyiségét is csökkented.

8. Válassz magyar termékeket!

A messzi országokból érkező termékek helyett keresd a helyi termelők, magyar vállalkozások termékeit, mert azok szállítása  garantáltan kisebb karbonlábnyommal jár. Ráadásul a magyar termékek jó minőségűek, és már egyre több helyen kaphatók. Ez részben a SPAR és a K&H közös termékversenyének, a Hungaricoolnak is köszönhető, melyen keresztül minden évben jobbnál jobb termékek kerülnek fel az INTERSPAR polcaira. Ha ilyen terméket választasz, nemcsak finomat eszel, hanem máris tettél egy lépést az ökológiai lábnyomod csökkentéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://hungaricool.blog.hu/api/trackback/id/tr9217970124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása