Gasztrotrendek: mik mennek, és mik maradnak? 

Mik voltak az idei gasztrotrendek, és mit jósolnak 2023-ra?

Mi az, ami megmarad, és milyen újdonságra számíthatunk jövőre? Megugró energetikai árak, magas infláció és az ideinél még melegebb, még szárazabb nyarak várhatók. Vajon ezek közül mi befolyásolja a majd a legjobban a kulináris világot? Ezeknek jártunk utána.

blogcikk.jpg

Hanni Rützler, a gasztronómiai folyamatokat több mint 10 éve kutató dietetikus és egésszségpszichológus szerint az idei év a “zero waste”, a helyi termékek, a növényi táplálkozás, az ételek újrahasznosítása, valamint a valódi mindenevőség jegyében telt. Hogy mi marad meg szerinte ebből 2023-ra? Szinte minden.

Új glokális

Továbbra is fontos az élet minden terén a környezetvédelem, így természetesen a gasztro világában is egyre többen figyelnek a fenntarthatóságra. Ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy az éttermek helyi termelők termékeit használják, ezzel csökkentve a folyamat karbon lábnyomát. A törekvés nem új, hiszen évek óta téma, miért fontos a helyi termelők és termékek támogatása, de az idei aszályos nyár után ez nem is trend, hanem sokaknál a túlélés egyik záloga lehet.
A törekvés viszont idén új nevet kapott, innentől “glokális”-nak is hívhatjuk (a globális-lokális szavak keresztezéséből), ami azt jelenti, hogy a globális ételkereskedelem helyett a lokális kerül előtérbe. Emiatt jövőre várhatóan több gourmet kertészetből származó alapanyaggal, kézműves termékkel, valamint szezonális ételpárosításokkal találkozhatunk, mint korábban.
 

Irány a veganizálódás

A húsfogyasztás visszaszorítása, egyre több növényi alapanyagból készült étel és ital fogyasztása ma meghatározó trend. Ez sem újdonság, de úgy látszik, egy ideig velünk marad, sőt, erősödik, hiszen igazi gasztrotrend lett a hagyományos húsos ételeket újraértelmezni, és puszán növényi alapanyagokból elkészíteni úgy, hogy az ugyanolyan élvezeti értékkel bírjon. Rützler szerint a növekvő igény miatt nagy a potenciál a húshelyettesítő termékekben is, így ezen a piacon robbanásszerű növekedés és a versenynek köszönhetően egyre jobb termékek várhatók. Utat tör magának az egészséges hedonizmus, mert az ízekről nem akarunk lemondani, de legalább egészségesebb alapanyagokat használunk majd.

A Hungaricool kínálatából remek választás a vegán és gluténmentes Eden Prémium tészta, mely megtalálható az INTERSPAR polcaion.

A regeneratív ételek divatja

Egyre inkább trendi az olyan ételek fogyasztása, amelyek olyan fenntartható mezőgazdaságból származnak, ahol odafigyelnek  a biodiverzitásra és a talaj regenerálódására. Fontos lesz a tisztább, jobb minőségű, etikus gazdaságból származó alapanyagok használata.

Így mi is arra buzdítunk, hogy válassz helyi, magyar termékeket, de ne csak azért, hogy kövesd a gasztro trendeket, hanem mert jó minőségűek és finomak, ráadásul egyre több helyen kaphatóak. Ez részben a SPAR és a K&H közös termékversenyének, a Hungaricoolnak is köszönhető, melyen keresztül minden évben jobbnál jobb termékek kerülnek fel a SPAR polcaira.

Ha legközelebb boltban jártok, keressétek a Hungaricool nyertes termékeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://hungaricool.blog.hu/api/trackback/id/tr1717969412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása